Rólam / About

Drága Néző!

Elérkeztél a Fénygarázs egyik legkevésbé fontos szobájába. Itt végre megtudhatod, hogy mi fán termek, habár teljesen hihető, ha esetleg a képeim jobban megmozgatják a fantáziád, mint az én eddigi rövidke életutam. Na de ha már itt vagy, megosztom veled, hogy Debrecenben születtem 1974-ben, Hajdúszoboszlón élek, és ott alkotok, ahova feladat szólít. A család Szmena 8-as kis szappandoboza hozott lázba először, imádtam, ahogy fel kell húzni, majd a kattanás nyomán újból fel kell húzni, és így tovább. Sosem zavart, hogy milyen lett a végeredmény, ma is szívesen hunyok szemet afölött, hogy mennyi selejtet gyártottam.
Egy szilveszteri, vakuvillanásokkal terhelt haddelhadd után aztán megfogalmazódott bennem, hogy kell egy gép. Egy rendes, úgymond komoly masina. Majd attól jó képeket fogok készíteni. Na igen. Ezen is át kell esni, aztán szembesülni vele, hogy minél többet tudunk, annál kevesebbet értünk, ahogy azt Lao-ce frappánsan az utókornak adta, és hát rá kellett jönnöm, hogy a jó kép elsősorban a szemen, a látásmódon múlik, a gép a kézben csak sokadik a sorban.
Érdekel, ahogy elkészül a kép. Szeretem, ahogy megszületik egy portré, élvezem irányítani a fényt. Szeretek kommunikálni a modellekkel. Érdeklődve figyelem, ahogy az árnyékok beburkolják a tárgyakat, a fények átrajzolják a felületeket, ezért is szép a tárgyfotó. Az esküvői fotográfia a legösszetettebb műfaj. Rá kell hangolódni a két ember közötti hullámhosszra, észre kell venni, mi mozgatja őket leginkább, mindeközben kívül kell maradni, és helyesen kezelni a technikát. Modellfotózáskor néha udvarolni kell, viccesnek lenni, folyamatosan fenntartani a modell érdeklődését. Kedvelem mindezt.
A fényképezés is, mint oly sok dolog, jelentős részben kommunikáció. A fényképezés érzékelés, hangulatteremtés, látásmódunk fejlesztése.
A fotográfia mesterség, mert tanulható. Hogy valakinek a mestersége művészet lesz-e, azt csak az utókor döntheti el.
Ja, a fényképezés üzlet is, csak ezt nem szokták hangsúlyozni, mert riasztóan hangzik.
Nos, ez vagyok én, nem fotós, nem fotográfus, nem fényképész, csak az a fickó, aki rajong a fényképezésért.
Keress meg, ha tetszenek a képeim! Köszönöm!

Protected by WP Anti Spam